Rättssamhället Sverige 2018

Jag är lyckligtvis inte speciellt drabbad av brott, så min erfarenhet är ganska begränsad till vad man läser och ser i form av nyheter.

Men, för några veckor sedan, så drabbades min fru av en stöld, en person stal hennes telefon och plånbok, innehållande ffa, ett Visa-kort och hennes körkort. Det tog oss ca 1 timme innan vi faktisk förstod att allt var stulet och inte förlagt någonstans, och när vi väl loggade in för att spärra kortet, så hade det redan genomförts ett köp på (iofs bara) 610kr.

På utdraget så kunde jag se var köpet gjorts, så jag åkte helt enkelt till butiken och pratade med personalen, som kom ihåg köpet, och som hade på känn att det var något lurt, men eftersom han (ja det var en han) hade både kort och körkort, så fick han skriva på och agera som ombud…så han köpte en limpa cigaretter.

Ägaren till butiken blev illa berörd över att ha släppt igenom köpet, men förklarade att det finns övervakningskamera, så vi hjälptes åt att lokalisera tiden som köpet gjorts, och laddade hem film och kollade av, och vi hittade tillfället när köpet gjordes, och vi kunde med lätthet se vem som gjorde det och jag lyckades fota av och filma med min telefon på skärmen.
Ägaren i butiken hade också försökt att få reg.nr på bilen när den for iväg, men lyckades bara se de första 3 bokstäverna, och missat siffrorna, men vi visste vilken typ av bil och färg, och första delen av reg.nr.

Nu ringer jag polisen och anmäler, och förklarar att vi har bildbevis i form av film, vi vet delar av reg-nr, och de antecknar och lovar att vidarebefordra detta till handläggare (sent på kvällen på skärtorsdagen).

Nu till FB, som kan vara fantastiskt ibland…
i en grupp som är en form av ”vakter”, där man informera om saker som händer, konstiga bilar, upphittade cyklar mm, mm, så lägger jag ut en bild på de 2 som har handlat i butiken på det stulna kortet, och det tar inte mer än 3 minuter så får jag många DM, med ett namn på den personen som syns handla, och alla ger samma namn…den här personen är känd av många sedan tidigare, och det visar sig att många redan blivit drabbade av hans framfart.

Det handlar om stöld av bil, stöld av värdesaker, och rån mot en närbutik? (Inga bevis, men flera som vittnar om det), mm…och snart har jag både namn, personnummer och en adress på var personen bor, och ringer återigen polisen och kompletterar min anmälan…som tackar och kompletterar anmälan.

Det visar sig också att den här personen är dömd redan till 3 månaders fängelse för olovlig körning, brott mot knivlagen och en del drogrelaterade brott, bland annat drograttfylla i centrala Stockholm. Och det är här som jag tycker allt är helt fel….den här personen åker idag omkring i delar av Sverige och begår brott, säker dagligen för att finansiera sitt drogbehov…han är dömd, men han är fortfarande fri, då inget är verkställt ännu. Jag får dessutom ganska snart besked om att ärendet är nedlagt, då det inte ger någon ytterligare påföljd på det som han redan är dömd för!

WTF – här åker han omkring och snor bilar, stjäl telefoner, datorer och plånböcker, och har troligen! rånat en närbutik och det skall inte ge någon ytterligare påföljd!! Han kan alltså begå en massa brott, med vetskapen om att det har ingen som helst betydelse..och pga de lagar som gäller, så bemödar sig inte polisen att ens utreda alla de brott som han begår.

Vi är inte så hårt drabbade, men det är åtskilliga timmar i telefon, vi har fått ordna med nytt körkort, och lagt ut pengar på det, samt blivit av med 610kr på cigaretter, till en kriminell…och det har ingen som helst betydelse, för han som åker omkring, fortsätter, och gör livet jobbigt för fler, och det har INGEN SOM HELST BETYDELSE…

Det kan inte få vara så att alla dessa småbrott, inte skall ha någon effekt, och inte leda till ett större straff…

Tycker du det här verkar vara rätt?

Ps
Det här är ju inte polisens fel vill jag understryka, det här är ett fel i lagen…efter samtal med polisen, så vet jag att de tycker det här är helt galet också…jag önskar bara de hade mer resurser så de kunde spärra in den här personen..
Ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.